Μεταφορά πιάνου – Συμβουλές για Πιάνα

Η επιχείρηση μας έχει ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία, εδώ και αρκετά χρόνια, την μεταφορά του τμήματος μουσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ) στο όποιο μεταξύ άλλον συμπεριλαμβάνονταν πιάνα αντίκες μεγάλης ιστορικής αξίας, πιάνα όρθια, αλλά και με ουρά (τα περισσότερα).

Συμβουλές συντήρησης για πιάνο

Κάθε πότε πρέπει να χορδίζω το πιάνο μου;

Το πιάνο είναι καλό να χορδίζετε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.  Όσο περισσότερο μένει ένα πιάνο αχόρδιστο τόσο περισσότερο χρόνο και προσπάθεια θα χρειαστεί, για να αποκατασταθεί από τον τεχνικό.  Όταν ένα πιάνο αρχίζει να χάνει το χόρδισμά του χάνεται η λαμπρότητα του ήχου. Πιάνα που παραμένουν αχόρδιστα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα γίνονται παράφωνα και δυσάρεστα στο άκουσμά τους.

Επηρεάζουν οι μεταβολές της θερμοκρασίας το χόρδισμα του πιάνου μου;

Το πιάνο δεν ξεχορδίζεται τόσο από το παίξιμο όσο από τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Η διατήρηση σταθερής υγρασίας και θερμοκρασίας έχει πολύ μεγάλη σημασία για το πιάνο σας. Μια μακροπρόθεσμη παραμονή του πιάνου σε περιβάλλον με χαμηλή υγρασία μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στο ηχείο και σε άλλα ξύλινα μέρη του οργάνου. Ειδικότερα, πιάνα που βρίσκονται σε άγονα κλίματα και πολύ ξηρούς χώρους απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο της υγρασίας.

Οι περισσότεροι τεχνικοί συνιστούν μιαν εσωτερική σχετική υγρασία τού χώρου, τής; τάξης τού 50% έως 60% και να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο σταθερή. Αποφύγετε τις υπερβολικές θερμοκρασίες, όπως υπερβολική ζέστη τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Η ιδανική θερμοκρασία είναι γύρω στους 17-21 βαθμούς Κελσίου. Κρατώντας το πιάνο μακριά από αεραγωγούς, καλοριφέρ, τζάκια, ανοιχτά παράθυρα, ανοιχτές πόρτες, άμεσο ηλιακό φως, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ζημιών, δεδομένου ότι όλα αυτά είναι πιθανές πηγές για μια ξαφνική αλλαγή της υγρασίας. Ωστόσο, ακόμη και με αυτές τις προφυλάξεις, οι αλλαγές του καιρού μπορούν να επηρεάσουν την εσωτερική υγρασία. Θεωρούμε ότι κάθε ιδιοκτήτης πιάνου οφείλει να κατέχει και να χρησιμοποιεί ένα υγρόμετρο σε συνδυασμό με υγραντήρα και αφυγραντήρα, για να κρατήσει την υγρασία του δωματίου που βρίσκεται το πιάνο σταθερή όλο το χρόνο.

Υπάρχει διαφορά στο χόρδισμα με μηχάνημα και στο χόρδισμα με αυτί;

Προτιμήστε χορδιστές που χορδίζουν με το αυτί. Τα μηχανήματα χορδίσματος αποδίδουν ένα τυποποιημένο χόρδισμα. Κανένα πιάνο δεν είναι ίδιο με ένα άλλο ας είναι και της ίδιας εταιρίας και ακόμα και ίδιο μοντέλο. Κάθε πιάνο έχει τον «δικό του» χαρακτήρα, και αυτό καλείται ο χορδιστής να το ανακαλύψει. Ο χορδιστής πρέπει να μπορεί να αισθανθεί τις δυνατότητες τού κάθε πιάνου και να μπορέσει να τις αναδείξει.

Η μετακίνηση του πιάνου μου επηρεάζει το χόρδισμα;

Μη μετακινείτε το πιάνο σας χωρίς σοβαρό λόγο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μια μετακίνηση ακόμα και για ένα μέτρο να επηρεάσει σοβαρά το χόρδισμα.

Ποια είναι η σωστή τοποθέτηση του πιάνου μου;

Το πιάνο πρέπει να τοποθετείται σε κάποιο εσωτερικό τοίχο και σε απόσταση περίπου 10 εκατοστών από αυτόν (μια παλάμη). Αποφύγετε τις θερμαντικές πηγές, όπως καλοριφέρ, κλιματιστικά, τζάκι, έκθεση στον ήλιο και ρεύματα αέρα

Πως καθαρίζω το πιάνο μου;

Να διατηρείτε το πιάνο σας πάντα καθαρό. Καθαρίστε την επιφάνεια με ένα απαλό βαμβακερό ύφασμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια γαλακτώματα για γυάλισμα με βάση το νερό, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μη χρησιμοποιείτε χημικά ή διαλυτικές ουσίες! Καθαρίζετε τα πλήκτρα με ένα ελαφρά βρεγμένο απαλό πανάκι ή βαμβάκι. Όταν δεν χρησιμοποιείτε το πιάνο, καλύψετε τα πλήκτρα με το ειδικό επικάλυμμα του κλαβιέ.

Πόση διάρκεια ζωής έχουν τα πιάνα και μπορώ να κάνω εγώ κάτι για να την προστατέψω;

Τα πιάνα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής που, συνήθως, μετριέται σε δεκαετίες. Ωστόσο, διάφορα μέρη του πιάνου έχουν διαφορετική διάρκεια ζωής . για παράδειγμα, τα σφυριά μπορούν να διαρκέσουν λιγότερο από δέκα χρόνια, ενώ το ηχείο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και πενήντα χρόνια. Η τακτική αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής ενός πιάνου για δεκαετίες – ακόμα και επ’ αόριστον, με την προϋπόθεση ότι ο βασικός σκελετός  παραμένει υγιής. Τα περισσότεροι πιάνα χρειάζονται ρύθμιση κάθε 5-10 χρόνια, ανάλογα με τη χρήση. Η διαδικασία ρύθμισης είναι μια εκτεταμένη και χρονοβόρα διαδικασία.

Μπορεί να προκαλέσει ζημιά ο σκώρος στο πιάνο μου;

Μεγάλη ζημιά μπορεί να προκαλέσει ο σκώρος στο εσωτερικό τού πιάνου σας, τού οποίου ο μηχανισμός είναι γεμάτος με μάλλινη τσόχα. Χρησιμοποιείτε καμφορά ή διάφορα φυσικά βότανα, όπως λεβάντα, μέσα σε ένα κομμάτι τούλι, και τοποθετήστε τα στο εσωτερικό του πιάνου βάση των οδηγιών του χορδιστή σας. Μην ξεχνάτε να αντικαθιστάτε τακτικά τα σκωρο αποθητικά μιας και η διάρκεια ισχύος τους είναι περιορισμένη (2-3 μήνες).

Τις παραπάνω οδηγίες – συμβουλές, θα τις βρείτε στην σελίδα

Music Haven[:]

Σημαντικές συμβουλές για να καταλάβεις αν τα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου σου είναι πραγματικά

Ερχόμαστε να εξηγήσουμε πως ένας τεχνικός έλεγχος μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τα χιλιόμετρα που βλέπεις στο ταμπλό. Θα βασιστούμε στον έλεγχο της Spotmechanic, τον δικό μας έλεγχο! Όχι για κάποιο άλλο λόγο, αλλά γιατί 1) τον ξέρουμε στη λεπτομέρειά του και εγγυόμαστε για την αξιοπιστία του 2) είναι ίσως ο πιο πλήρης έλεγχος της αγοράς καλύπτοντας πάνω από 180 σημεία, για κάθε αυτοκίνητο και 3) κάθε σημείο, έχοντας κάποιο εύρημα ή μη, καταγράφεται σε μια 10σέλιδη αναφορά, συνοδευόμενο από φωτογραφίες και σχόλια μηχανικού. Με λίγα λόγια, όλα τα αποτελέσματα τα παίρνει κάποιος γραπτώς, ώστε να μπορεί μετά να κάνει τους δικούς του υπολογισμούς!

Οι παρακάτω συμβουλές λαμβάνουν υπόψη στατιστικά που αφορούν το μέσο όρο των αυτοκινήτων στην Ελλάδα, και κάτω από αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Πως αρχίζεις;

Κατ’ αρχήν από το εσωτερικό. Δες το με τα μάτια σου ή αν δεν μπορείς να είσαι παρών στον έλεγχο χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες του εσωτερικού που σου στέλνει στο email σου η Spotmechanic.Κάθισμα οδηγού, τιμόνι, λεβιές ταχυτήτων, πετάλια και πατάκια είναι αυτά που συνήθως φθείρονται πρώτα, αυτοκίνητα με λιωμένο τιμόνι ή λεβιέ δεν νοείται να έχουν 40 και 50.000 χλμ. στο κοντέρ, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να σου κινήσει τις υποψίες. Στο άλλο άκρο, ένα αχρησιμοποίητο και αλέκιαστο full δερμάτινο λευκό σαλόνι με 55.000 χλμ στο κοντέρ δεν είναι επίσης λογικό, ειδικά αν συνοδεύεται από τη φράση “το αμάξι είναι μαμά, ήρθε από Γερμανία, εκεί έχουν άλλα δέρματα….” Μας έχει τύχει, μη το γελάς!

Συνεχίζουμε με το βιβλίο service, το οποίο ο μηχανικός της Spotmechanic θα ελέγξει αν έχει σφραγίδες επίσημου ή εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου και θα στο βγάλει φωτογραφίες. Όπως είπαμε και στο 2ο μέρος αυτής της σειράς περί χιλιομέτρων, όλα τα αυτοκίνητα θα έπρεπε να διαθέτουν ένα πρόγραμμα εργασιών service. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχει τηρηθεί σωστά, αλλά όπως και να έχει είναι μία καλή ένδειξη. Το βιβλίο service πρέπει να έχει συμπληρωμένα τα στοιχεία του αυτοκινήτου (πινακίδα, αριθμό πλαισίου), όπου ψάχνεις για σφραγίδες, εργασίες, χιλιόμετρα, αποδείξεις εργασιών (αν υπάρχουν). Κάποιες συμβουλές:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 24/7

Θέλεις η μετακόμιση σου να γίνει οργανωμένα;

ή κάλεσε μας σήμερα στο